Rauwe honing, ook bekend als ruwe honing, is honing die rechtstreeks uit de bijenkorf wordt geoogst zonder filtering of pasteurisatie. Hierdoor blijven de natuurlijke enzymen, voedingsstoffen en aromatische eigenschappen behouden, die anders verloren zouden gaan bij het bewerkingsproces van reguliere honing. Lees hier meer informatie over de gezondheidsvoordelen en hoe je rauwe biologische honing in recepten kunt gebruiken!
Biologische honing is honing die van bijen komt die zich hebben gevoed aan bloemen die zich meer dan een vastgesteld aantal kilometer bevinden van industrie, snelwegen en niet-biologische landbouw.
Certificering ‘biologisch’
In Nederland is dit steeds moeilijker: het land is dichtbevolkt, de infrastructuur is effectief ingedeeld en industrie bevindt zich verspreid door het hele landschap. Omdat volgens de strikte richtlijnen Nederlandse imkers niet voldoen aan het predicaat ‘biologisch’ zoals eerdere certificering van de EU voorschrijven, heeft de Nederlandse imkerij vastgesteld dat honing afkomstig van Nederlandse imkers van bijen moet komen die zich voeden voor in ieder geval voor 50% aan bloemen die biologisch te noemen zijn. Zo kunnen Nederlandse imkers hun honing toch biologisch noemen en met certificaat verkopen en behouden zij hun concurrentiepositie ten opzichte van imkers uit het buitenland.
Geweldig voor de imkers, maar als je op zoek bent naar écht biologische honing, is de zoektocht dus iets moeilijker geworden dan alleen het zoeken naar keurmerken op potjes honing…
Waarom wil ik rauwe honing?
Honing bevat enorm veel ingrediënten waar ons lichaam voordelen aan ondervindt. Zodra de honing warmer wordt dan 40 graden Celsius -en dus niet meer rauw is- zijn deze gezondheidsvoordelen verdwenen en is de honing alleen maar een overheerlijke zoetstof. Ik ga vooral voor die eigenschappen die mijn weerstand boosten!
Wanneer en waarom wordt honing verwarmd? We kennen allemaal de versuikering van de honing in het potje dat net iets te lang in de kast blijft staan. De onderste laag honing wordt hard en is minder tot zelfs niet meer smeerbaar over de boterham. Verwarming van de honing maakt het weer vloeibaar, wat we fijn en makkelijk te gebruiken vinden.
Veel honing in Nederlandse winkels en supermarkten komt van ver. Dit transport duurt lang. De honing versuikert in de grote transportketels en -containers. Voordat het in het potje komt dat op je wacht in de winkel, wordt de honing verhit. Wat je koopt is dus die overheerlijke zoetstof. Niet de gezonde honing die jouw lichaam voedt.
Ondertussen hebben veel producenten van honing ook door dat de consument niet zo nauw kijkt. Honing is honing en een pot is dus zó verkocht. Er zijn dus veel groot-producenten die suikerwater al bij de honing toevoegen om zo meer volume te kunnen verkopen. Immers, verwarmde honing is tóch al niet meer zo heel erg anders dan suikerwater?
Gezondheidsvoordelen rauwe, biologische honing
Hier even vijf van de belangrijke gezonde eigenschappen van rauwe biologische honing:
- Antioxidantenrijk:
Rauwe, biologische honing zit boordevol antioxidanten zoals fenolen en flavonoïden. Deze stoffen helpen het lichaam te beschermen tegen cellulaire schade veroorzaakt door vrije radicalen, wat kan bijdragen aan een verminderde kans op chronische ziekten zoals kanker en hartziekten. - Antibacteriële en Antischimmel Eigenschappen:
Rauwe honing heeft natuurlijke antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Het kan effectief zijn bij het bestrijden van bepaalde bacteriën en schimmels, waardoor het een natuurlijke remedie is voor wondgenezing en het voorkomen van infecties. - Hulp bij Spijsverteringsproblemen:
Het eten van rauwe honing kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals maagzweren en indigestie. Het werkt als een prebioticum, wat de groei van nuttige bacteriën in de darmen bevordert. - Kalmerend Effect op de Keel:
Rauwe honing is een veelgebruikte natuurlijke remedie voor keelpijn en hoest. De stroperige textuur en natuurlijke suikers kunnen helpen de keel te verzachten en irritatie te verminderen. Gecombineerd met gefermenteerde knoflook heb je een fijne, natuurlijke hoestsiroop waarmee je je keel smeert en je immuunsysteem verstevigt! Kijk hier voor recepten ;-). - Verbetering van de Huidgezondheid:
Het aanbrengen van rauwe honing op de huid kan helpen bij het behandelen van acne, littekens en andere huidproblemen. De antibacteriële eigenschappen en de hydraterende werking kunnen bijdragen aan een gezondere huid. Heb je last van puistjes? Reinig de huid en smeer wat rauwe honing op en rond je puistje. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken en spoel het daarna zacht af. Door het hoge suikergehalte en lage pH waarde, hebben bacteriën geen kans. Omdat honing ook het zelf helend vermogen van de huid stimuleert, ben je snel van de roodheid en je puistjes af!
Kort gezegd: rauwe, biologische honing is waardevolle toevoeging op een gezonde levensstijl. Vooral als het wordt gebruikt als alternatief voor geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen!
Honing uit Kroatië
De honing die we af en toe met jullie delen komt uit noord-oost Kroatië. De imker heeft zijn bijenkasten in velden staan in de groene bergen van Slavonië, meer dan 10 kilometer van industrie, snelwegen en niet-biologische landbouw. De honing wordt op een privé boerderij gewonnen en verkocht.
In Kroatië hebben veel mensen bijenkasten. De bijen en mensen leven samen: de familieboerderijen gedijen goed bij de bevruchting van hun fruitbomen en gewassen door de bijen en natuurlijk de verkoop van honing en bijenwas. De bijen op hun beurt genieten van de vele voedzame bloemen die het gebied rijk is. Noord-oost Kroatië is een groen bergachtig gebied waar de lucht uitermate schoon is, het water uit waterputten en bronnen gedronken kan worden en de natuur tiert er welig. In de buitengebieden woont men vrij en bijna iedereen heeft er een zelfvoorzienende moestuin en rits fruitbomen. De oogst wordt gedeeld of uitgeruild met elkaar, of op plaatselijke markten. De fruitopbrengst wordt in veel gevallen gebruikt voor het stoken van veel verschillende brandewijnen van de Balkan.
Wat kun je nog meer met honing?
Honing op een heerlijk met roomboter besmeerde boterham. Honing in de thee, nadat je heerlijke warme goedje is afgekoeld tot drinkbare temperatuur ;-). Deze huis-tuin-en keukentoepassingen zijn ons allemaal bekend. Maar hoe kun je honing nog meer toepassen om voordeel te hebben van die gezonde eigenschappen? In onderstaande berichten schrijf ik hier meer over en geef ik enkele recepten!
Al met al snappen jullie dat bij ons de witte suiker het onderspit heeft gedolven en de honing de plankjes hebben overgenomen!