Beeldschermtijden lopen de spuigaten uit? Lees snel verder voor tips & activiteiten om je kids offline bezig te houden en te inspireren!
Wie kent het niet? Je kijkt even de andere kant op en je koter heeft alweer een scherm te pakken om zichzelf bezig te houden. Zelf pakken we ook veel te snel onze telefoon, scrollen éven, heel even maar door onze social media en genieten bijna benijdend van de posts van al die mensen die hun kinderen filmen in bossen en velden, rennend achter een vlinder aan.
Die goeie ouwe (offline) tijd
Herken je dat? Dat steeds vaker opduikende verlangen naar ‘toen’? De tijd waarin wij zelf opgroeiden, de hele dag de hort op, hutten bouwen, voetballen tot we erbij neervielen en snel naar huis rennen als de lantaarnpalen aan gingen met grote vlekken in onze kleren?
De jeugd van tegenwoordig, zucht…
De jeugd van nu lijkt niets te ondernemen zonder gewapend met telefoon te zijn. In plaats van 2 kilometer te fietsen langs deuren van vriendjes om te kijken of er íemand van hen buiten komt spelen, wordt er een appje in de groep gegooid vanaf de bank. Tussen school, sportlessen en playdates-gefikst-op-afstand lijkt er in onze ogen weinig sparkle in de kids te zitten zonder wifi!
Ik kan je alvast uit de droom helpen. Verhuizen naar een boerderij in een ander land helpt hier niets bij: ook daar is 4G in de lucht en connecten de telefoons moeiteloos met hun games en social media! Gelukkig hebben wij wél af en toe sterke wind uit de vallei die de verbinding soms lijkt weg te waaien ;-).
Offline inspireren en bezighouden!
Hoewel we het idee hebben dat kids zonder scherm maar weinig inspiratie voelen, hebben we het toch vaak bij het verkeerde eind. Toegegeven, wij gooien er ingeplande schermvrije tijd in en dragen wat creatieve ideetjes aan. Maar je zult al snel versteld staan van de hun fantasie!
Met een goedkoop schildersdoek en een reeks kleuren verf voor groot of klein, zijn ze al gauw een tijdje zoet. De mooiste kleurcombi’s en beelden komen er uit hun handen!
Of wat dacht je van een wit heren T-shirt en textielstiften? Een heerlijke middagje voor de kids en een prachtig nieuw T-shirt voor papa of opa!
Met een oud broodrooster, een schroevendraaier en de carte blanche om de toaster te ontmantelen, zijn ze uren zoet. Zijn ze klaar? Geef ze dan de challenge om van de onderdelen een robot te fiksen. Toch weer een momentje voor een rustige koffie!
STEM
Heb je je oude apparaten al weggegooid en vervangen? Tegenwoordig is er STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) speelgoed te koop: Dit speelgoed is ontworpen om de vakgebieden wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde te introduceren bij kinderen. Je kind wordt uitgenodigd om zelf iets te creëren en ontdekt ondertussen z’n eigen vaardigheden en wat er gebeurt als hij die inzet op de onderdelen die voor z’n neus liggen.
Online & offline bouwen
Is je kind uren zoet met Roblox en Minecraft? Bouwt het hele werelden online en zit ie aan zijn beeldscherm gekluisterd? Wat ze online bouwen in games, kunnen ze offline net zo fijn. Met Lego blokjes om hen heen verdwalen mijn jongste én oudste in hun eigen verhaallijnen en hun kamer strekt al snel verder dan de 6 continenten. Tegenwoordig speelt ook Lego handig in op de online inspiratie en heeft Minecraft Lego op de markt gebracht. Ook Mario wandelt rustig tussen de Lego blokjes door.
Handwerken
Mijn dochter leerde zichzelf in een weekje haken… Ik kreeg haar niet aan het handwerken maar een hippe Tiktokker haalde haar over met haar eigen prachtige haakkunstwerkjes. Zo zie je maar, schermtijd is niet altijd verloren tijd ;-). Inmiddels is ze knuffels, tassen en mutsen collecties verder en ik durf niet meer hardop trots te zijn op de omslagdoek waar ik 4 maanden over deed!!
Begrenzing…
Het sleutelwoord is begrenzing. De grap is dat dit niet alleen voor hen geldt, maar misschien meer voor onszelf. Geven wij niet het voorbeeld?
Het hedendaags leven leidt ook óns steeds meer uren per dag af van het samenzijn met de kinderen. Als we niet op kantoor werken, dan zitten we thuis achter laptop, tablet of telefoon. Deze leggen we in de avond weg om vervolgens achter een beeldscherm met een streamingsdienst te genieten van een vrij avondje na een drukke dag.
Whatsapp, Outlook, NOS of je bank-app
Check je telefoon eens hoeveel apps inmiddels jouw leven hebben overgenomen? Post komt landt niet meer op de deurmat maar we checken mailapps op tablet, laptop of telefoon. Recepten googlen we sneller met het invullen van gewenste filters: ‘kliekjes, snel klaar, low budget’ dan dat we het dikke kookboek met die prachtige foto’s doorbladeren. Even snel je saldo tussendoor checken. Op je telefoon. Even snel een camping voor in de zomer zoeken. Op je telefoon. Even snel. Tussendoor. Wegkijken van die gouden kinderen en hun fratsen. Blik naar de technologie in onze handpalm.
Offline jongleren
Zonder dat we ons er bewust van zijn, blijken veel van ons nog maar weinig tijd voor onze kinderen vrij te hebben tussen werk, boodschappen, huishouden en die vele trips naar sportclubs. Je werk kun je niet zomaar aan de kant schuiven, de boodschappen zijn nodig voor het avondeten, de was hangt zichzelf nog steeds niet op en een voetbalwedstrijd zonder jouw kampioen is bij voorbaat al verloren!
Bij het jongleren van al deze bezigheden is een gezinsplanner een welkome uitkomst. En dan heb ik het niet over een van de vele planner-apps die soms zelfs met behulp van AI voor jou je dag invult.
Een papieren planner. Daar waar iedere woensdagmiddag die voetbaltraining wordt geschreven, waar de vrijdagavond een ‘family board game night’ vermelding krijgt en de zaterdag eens in de 2 weken tot een schermloos dagje wordt gebombardeerd, waarbij het hele gezin al gauw van verveling naar Rummikub grijpt!
Me & my planner
Iedere zondag heb ik een momentje voor mezelf. Mezelf en mijn planner. En, afhankelijk van het moment van de dag, mijn theetje of wijn.
- in alle rust verzamel ik alle to do’s die voor het gezin op stapel staan
- naast iedere to do op de lijst schrijf ik hoeveel tijd ik denk dat deze to do inbeslag zal nemen
- daarna zet ik eerst alle afspraken in mijn planner
- en komen de vaste gezinsmomenten aan bod zoals Family Night, Spelletjesmiddag, Girls Night In en KnutselKampioenschappen
- en vervolgens puzzel ik de to do’s uit de lijst in de lege plekken op mijn planner.
Door deze to do’s en gezinsactiviteiten expliciet op een planner in de keuken te schrijven merk ik dat veel to do’s best afgehandeld kunnen worden als de kinderen in bed liggen.
We mogen onze kinderen best voorgaan in het verminderen van online tijd!
Offline zonder gezeur en met magneten
Niet meer iedere dag discussies over het wegleggen van de telefoon of tablet? Dit kan! Gebruik handige apps en spreek van tevoren af hoeveel tijd je ventje of prinses op doordeweekse dagen of weekenddagen online kan. Tijd op? Scherm vergrendeld! Ook helpt het om hele dagdelen schermvrij te plannen. Zo weten de kinderen vooraf wanneer een beeldscherm een no go is en zijn de jengelbuien snel beslecht.
Toen de kinderen nog jong waren gebruikte ik hiervoor graag een zichtbare planner. Eentje waar ik naar kon wijzen. Liefst met magneten, zodat ik op zondag de week snel kon indelen. Inclusief de magneetjes voor offline dagdelen! En, in alle situaties geldt: zélf dan ook offline! Een absolute pre is de ouder die dan ook nog eens zelf een balletje mee trapt of een kwast in de hand neemt. Daarmee scoor je bonuspunten, geheid.