Lang onderweg naar je vakantiebestemming? Lees snel verder voor tips en ideetjes om je kids offline én vrolijk van A naar B te krijgen!
Eerder schreef ik al over de uitdaging om met kinderen offline te gaan, tegenwoordig. Niet alleen de kinderen grijpen namelijk onbewust naar de telefoon of tablet, ook onze generatie vult er menig verveeld of verloren minuutje mee.
Wij waren vol met voornemens over hoe wij onze kinderen níet zouden opvoeden met telefoons. En dat ze vooral géén telefoon zouden krijgen tot ze op kamers gingen…
Wij namen de weg van de glijdende schaal. De oudste had in groep 6 al een eigen mobiel en de tweede kreeg in groep 4 die van broerlief, omdat hij zijn gespaarde centjes omzette voor een nieuwer model.
Ik ga er maar van uit dat wij niet de enigen zijn…;-)
We zochten -uiteraard online- naar tips en tricks om de kids offline bezig te houden. We hebben met 3 en soms 4 kids tussen de 4 en 16 toch menig dagje gereden van Nederland naar Spanje, zelfs Portugal en nu de Balkan. Zonder gevechten, zonder woordenwisselingen van langer dan 10 seconden en zonder gejengel. Hoe we dat in hemelsnaam voor elkaar kregen? Hieronder deel ik wat tips!
Van A naar B
Ik hing een koord in de auto van links naar rechts en we hielden met een wasknijper bij waar we ons op de reis bevonden. Tijdens de voorpret van de autoreis hadden we ons samen over een landkaart gebogen (een Google Maps zonder beeldscherm) en hadden we de grote steden opgesomd. De oudsten hadden topo op school en toonden trots dat ze héus wel wisten dat Lissabon in… eh, Rusland ? lag.
Dat koord, met een vertrekpunt aan het begin geplakt en een bestemming aan het einde, hing ik tussen de handgrepen links en rechts in de auto. Tussen take-off en aankomst hingen grote steden die we zouden passeren. Reden we door of voorbij een grote stad die aan het koord hing? Dan verplaatste de wasknijper ‘hier zijn wij’ een stukje verder naar de eindbestemming! Zo konden de kinderen zien hoe groot het stuk van de reis nog zou gaan zijn.
Halve Uurtjes: 30 heilige online minuutjes
Ken je dat? Zelf gefocust op de weg, vult de auto zich ineens met enorm veel chaos en geluid! Het beeldscherm is dan vaak het makkelijkst om in te zetten, om de stilte in de auto terug te krijgen. Ook wij namen de verschillende telefoons en tablets mee. Maar die hadden de kids niet zomaar voor het pakken!
Aan het begin van de reis kregen de kinderen een aantal halve uurtjes. Kaartjes met hun eigen naam erop of ieder een eigen kleurtje. Ieder kaartje was een half uurtje beeldschermtijd waard. Deze halve uurtjes mochten ze geheel naar eigen wens inzetten. Ik hoopte maar dat de link met het koord werd gelegd: hoeveel stukken reis zijn er nog te gaan en ‘wie wat bewaart die heeft wat’.
Een dedicated dashboardkastje werd het beeldschermkastje, compleet met opladers. Ze gaven zelf hun halve uurtje naar voren, kregen er hun beeldscherm voor in ruil en als het kookwekkertje ging, kwam de tablet of telefoon weer terug naar voren.
Toegegeven, de eerste keer ging niet zonder slag of stoot. Maar heel die opvoeding is een ‘door de zure appel heen bijten’ meets ‘de aanhouder wint’ met een vleugje ‘zelf vooral rustig blijven…’, toch?
We merkten dat de tijd dat ze níet met hun beeldscherm bezig waren, uiteindelijk moeiteloos werd gespendeerd aan tekenen, lezen, spelletjes samen doen of naar buiten kijken en dingen opmerken in de omgeving die aan hen voorbij trok. Dus tijdens de pauzes van de roadtrip gaf ik een aantal halve uurtjes terug met een kilootje complimentjes hoe ze ermee omgingen en hoe fijn de sfeer in de auto was. Glunderende kids en rust in de auto!
Halve uurtjes thuis
Omdat die halve uurtjes zoveel discussies scheelden, begon ik ze ook thuis te gebruiken. Ieder kind had -leeftijdadequaat- een x aantal halve uurtjes per dag beeldschermtijd. In hun potje vonden ze in de ochtend hun halve uurtjes. Er waren maar 2 spelregels: de halve uurtjes mochten niet direct na elkaar ingezet worden + de halve uurtjes konden niet meer na het avondeten worden ingezet. Deze laatste regel was vooral voor de jongsten… Telefoons worden juist na het avondeten een levenslijn voor pubers!
Ook de halve uurtjes uitproberen? Download ze hier!
Bingo!
Na 3 rondes ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ sloeg bij mijzelf de verveling toe. We vonden al snel een alternatief! Een gezellige bingokaart aan wat je onderweg kan tegenkomen, ieder een eigen stift en samen met de kinderen gluurden we de offline horizon af. Kerken, schapen, vliegtuigen en rode auto’s: er werd wat afgeroepen en afgestreept! De winnaar mocht het eerste snoepje uitkiezen en daarna de rest uitdelen. En hoe fijn: even een lapje eroverheen en de bingokaarten zijn opnieuw te gebruiken! Inmiddels hebben ze een vaste plek in de stoelzakken.
Puberella’s en autoritten
Niet iedere leeftijd wordt blij van bingo’s, hoewel onze Robijn soms nog enthousiast overal aan meedoet. Daarnaast tekent ze veel en luistert onderweg graag naar haar eigen playlist in haar bedrade oortjes terwijl ze met haar potloden over het papier gaat. Natuurlijk doen de konijntjes en prinsessen kleurplaten haar weinig meer en kan ook het planetenkleurboek van broerlief haar niet meer echt bezig houden. Ik print thuis voor vertrek kleurplaten uit, die in de grote reismap worden gedaan. Voor die momenten dat haar puberwereld zelf te weinig inspiratie geeft om te krabbelen op papier, kan ze altijd nog een grote-meiden-kleurplaat tevoorschijn halen. Ik heb ze voor jouw puberella in deze link verstopt: alleen nog maar printen! (Wil je je kleurcartridges sparen? Laat dan de beginpagina achterwege ;-))
Reismap?
Jep. Reismap. In de Grote Reismap vinden de kinderen vooraf geprinte kleurplaten, lege vellen papier, maar ook geplastificeerde hoesjes waar ze gevonden souvenirs in kunnen doen. Soms hadden we niet genoeg ruimte in de auto om iedere achterbanker te voorzien van een eigen uitklapbaar tafeltje en dan was een hoofdkussen uit de vouwwagen onder de map voldoende! Ik knutselde een reismap in elkaar voor een fiks aantal offline activiteiten onderweg!
Wat zit er dan ín die reismappen?
- vouwblaadjes in een hoesje
- voorgeprinte velletjes papier met ‘boter-kaas-eieren’ of ‘kamertje verhuren’
- stickervellen
- kleurplaten
- lege witte vellen papier
- uitgeprinte doolhoven
- uitgeprinte Zweedse puzzels of Sudoku
- lege plastic hoesjes voor gevonden schatten
En op de terugweg zitten ze vast heel snel al vol met alles wat de kinderen onderweg vinden: van vogelveren tot boombladeren en suikerzakjes van stops onderweg!